Första julen i Svea Symfoni

Jul i loungen

Loungen sjuder av aktivitet inför julen. En stor pampig och vackert dekorerad gran står i lobbyn och överallt står ljus och fina och roliga julprydnader. Det är bara doften som saknas. Den kommer dock inte från granen, som är konstgjord.

Nej, den är doftfri, men visst är den fin! Den är av hög kvalitet och ska användas många jular. Och just idag har vi ingen glögg som sprider doft heller, säger Anna Palmbäck som är värdinna i loungen. Men vi har haft glöggmingel för de boende och på tisdag blir den vanliga tisdagsmiddagen en jultallrik. Och så blev det saffransdoft när vi hade luciafika. Det är så kul att ta hand om de som flyttat in hittills. Alla är så trevliga!

Anna Palmbäck, värdinna

Första julen i Svea Symfoni

Beatrice Schenström och Jonas Eriksson var några av de första boende som flyttade in i Svea Symfoni. De firar sin första jul i Svea Symfoni och vi träffar dem i deras mysiga lägenhet och sjunker ner i en stor mjuk soffa. Katten Duchess, döpt från den vita katten i filmen Aristocats, ligger intill.

Aristocats är min favoritfilm, förklarar Beatrice. Hon är världens snällaste katt och står ut med att jag sätter ett sidenband på henne också. För jag älskar julen och vaknar till liv varje år när det är dags att börja dekorera. Det är väl någon nostalgi från barnsben.

Är du lika intresserad av julpynt Jonas?

Nja, kanske inte. Men jag tycker det är mysigt och hänger med i det. Så länge Bea är nöjd, så är jag nöjd.

Hur firar ni julen i er nya lägenhet?

Vi är båda väldigt hemmakära, så vi är huvudsakligen här. Vi ska testa att gå till Broms vid Karlaplan med ett par kompisar, de har öppet för frukost och lunch på julafton. Sen är det dags för Kalle Anka, det missar jag aldrig!  Sen hyrde vi festlokalen i loungen nu i veckan och hade ett glöggmingel för våra vänner, det var jättetrevligt!

Hur hittade ni hit?

Det var jag som hittade, säger Jonas. Vi bodde i en gammal lägenhet i Solna men ville flytta. Jag gillar att det är dämpat, fräscht och varmt, som det inte är i sekelskiftslägenheterna, även om de är jättefina. Jag har gärna grannar, men jag vill inte höra dem, skrattar Jonas. Och här är det verkligen tyst, vi hör inte ett knyst från varken gatan eller grannarna. Det här var 2016 och jag såg en annons om de här bostäderna, ställde mig i kö och fick två förslag. Jag hade ju läst om loungen också och tyckte det lät intressant.

Och vad tyckte du Bea?

Jag hängde inte med alls, utbrister Beatrice. Jonas kom hem en dag och sa att vi kanske har köpt en lägenhet. Ärligt talat var jag lite emot det i början, att köpa en lägenhet utan att veta hur resultatet skulle bli, eller var vi är i livet om tre år. Vi behövde också bestämma oss ganska snabbt eftersom det var en annan marknad då, 2016. När vi tecknat kontraktet var det en overklig känsla att vi hade köpt en ny lägenhet. Jag behövde landa i det och ha tillit att det skulle bli bra. Sen gick tiden och det var så långt fram så man puttade det framför sig ända tills det var dags att välja material, om vi skulle ha badkar eller inte och sådant. Då kändes det plötsligt verkligt och mysigt.

Loungen var alltså något ni hade läst om?

Det är ju ett superbra koncept, säger Jonas. Hur kul som helst. Det är som på hotell, med konferensrum där man kan ha möten och jobba om man är hemma. Det finns en vinklubb också! Det är något nytt och häftigt och kul att testa. Det har ju gått så bra i Norge också, de är nöjda där så då vill man ju hoppa på här.

Beatrice Schenström och Jonas Eriksson framför granen i loungen

Hur ofta är ni nere i loungen?

Vi är nere i loungen nästan varje dag, och ibland även på kvällarna, säger Beatrice. Det är så mysig och varm stämning. Vi tar en kopp te eller kaffe och när vi jobbar hemifrån så går vi ner dit. Sen är personliga servicen toppen, säger Beatrice. Anna tar hand om oss så bra. Sen är det också kul att ha varit med från början. Man ser att många som går förbi är nyfikna och tittar in genom fönstren.

Hur är blandningen vad gäller åldrar på de som bor här?

Det är ganska blandat, säger Beatrice. Det är väl något fler som är lite äldre, men det finns familjer med barn och par i olika åldrar. Och några tar med sina barnbarn ner till loungen ibland. Men jag och Jonas är lite som pensionärer, skrattar Beatrice, vi vill ha det lugnt och skönt.

Hur gick inflyttningen?

Jättesmidigt, säger Jonas. Det är ju alltid lite smågrejer när det är nyproduktion. Vi hör av vänner som köpt nya bostäder att det är en hel del som blir fel, men det verkar vara väldigt olika hur det hanteras. Här har det varit väldigt lite och vi har fått snabb hjälp. Veidekke Nära, som tar hand om oss som kunder när vi väl skrivit på överlåtelseavtalet, tar hand om allt möjligt kring inflyttningen och därefter. De har varit otroligt hjälpsamma och det märks att Veidekke har satsat på att det ska fungera bra. Vi var bland de första som flyttade in, så det är lyxigt att de funnit på plats från början och under den första tiden.