Stora Skuggan – nära stan men ändå mitt i naturen

För dig som bor i Svea Symfoni/Svea Serendad är det nära till en riktig pärla. I lummiga och nästan orörda Kungliga Djurgården, ligger Stora Skuggans 4H-gård som är ett fint besöksmål för både vuxna och barn.

Från att ha använts till de olympiska skyttetävlingarna 1912, blev platsen ett fritidsområde och i början på 80-talet byggdes 4H-gården, som har varit en stor glädje för många genom åren. Här kan man uppleva livet på en bondgård med självhushåll, och möta gamla svenska lantraser som fjällko, jämtget, ryafår, åsbohöns och nordsvensk häst likväl som kaniner, minigrisar, islandshästar och katter. Många djur strövar fritt omkring i de fina betesmarkerna intill gården.

Gården har öppet alla dagar för allmänheten klockan 10 – 15. Under helgerna ordnas ofta ponnyridning eller turer med häst och vagn. Under året anordnas även olika marknader som höst- och julmarknad. Ett tips är den traditionsenliga 4H-dagen, lördagen den 21 september kl. 11-15. Då anordnas en rad aktiviteter både med och utan djur. Läs mer om verksamheten här:

Utvecklande och stärkande
Tanken med 4H gårdens verksamhet är att alla på gården ska ta aktiv del i alla de sysslor som förekommer. Barn och ungdomar får på så sätt tidigt lära sig ta ansvar och utvecklas och lära genom att göra. Det finns en rad kurser, läger och grupper för de som vill rida eller lära sig sköta djur. Mini 4H är kurser för mindre barn som får lära sig mer om små och stora djur.

Stora Skuggans juniorledare 2019

Café och restaurang

Här finns också ett mysigt litet café som heter Skafferi. Här kan du sitta i trädgården och fika under träden. Det är även öppet vintertid, perfekt för ett glas varm choklad efter långpromenaden. För något mer matigt, finns Stora Skuggans värdshus som serverar ekologiskt i nynordiska smaker, bland annat Kungens lamm och fjällko, som betat på Stora Skuggans ägor. Rådjur och vitkindad gås är andra råvaror som används – verkligen närproducerat! Livemusik, kräftskiva och julbord finns på programmet och du kan du även hyra lokaler för konferenser och fester av olika slag.

Fredagspromenad till Stora Skuggans 4H-gård

Vi möter Sanna Johansson som bodde i Norra Djurgårdsstaden med sin man, dottern Lily och bordercollieblandningen Pluto. Nu har familjen flyttat till radhus, men Sanna berättar att de ofta gick till 4H-gården: ”Vi var ofta vid Stora skuggan. Det är så mysigt där och 4h gården är verkligen toppen, som ett litet mini-skansen. Lily älskar att klappa djuren på gården. Getterna hälsar hon på med skräckblandad förtjusning. Hon både skrattar och gråter samtidigt, men till slut vågar hon sig fram ordentligt och vill klappa dom. Grisarna är också en favorit, även om kaninerna nog är bäst. ”